< Alle onderwerpen
Afdrukken

Einde aan de streepjescode

Na ruim 50 jaar komt er een einde aan de streepjescode in Nederland. De kenmerkende streepjes worden in 2027 vervangen door een zogeheten GS1 2D-code, die veel meer gegevens kan opslaan.

Streepjescode

In 1974 werd in een supermarkt in Ohio in de VS  het eerste artikel gescand. Het was een pakje kauwgom van 67 cent. In Nederland werd de streepjescode 2 jaar later geïntroduceerd. Dat gebeurde bij een filiaal van Albert Heijn waar een pak Douwe Egberts-koffie werd gescand.

De streepjescode werd in Nederland door supermarkten met applaus ontvangen, aldus vakblad Distrifood.  ‘De wachtrijen aan de kassa werden korter en een kwam een zee aan kassagegevens vrij. Ook hoefden caissiéres elkaar geen prijzen meer toe te schreeuwen als een collega het even niet wist’, aldus het vakblad. ‘Ik heb dertig jaar geleden met voldoening staan kijken naar de eerste scan’, laat directeur Ab Heijn van het supermarktconcern optekenen in een ander vakblad.  ‘Ik dacht: het werkt echt! Allemachtig.’

Niet iedereen was aanvankelijk even enthousiast. Topman Anton Dreesmann  van het Vendex-concern (V&D) moest er niets van hebben. ‘Laat Appie Heijn zijn geld maar in de streepjescode steken. Wij doen het wel als de computers de helft goedkoper zijn’, schamperde hij in het boek ‘Arm en rijk kunnen bij mij hun inkopen doen’. Dat boek gaat over de geschiedenis van Albert Heijn.

Ook waren er in de beginperiode van de streepjescode mensen die benauwd waren voor de moderne techniek. Ze waren bijvoorbeeld bang voor straling. Zo mochten zwangere vrouwen niet scannen. Pas nadat de vakbond middels een onderzoek had geconcludeerd dat scannen ongevaarlijk was, verdween de bezorgdheid.

Ook fabrikanten waren in eerste instantie niet enthousiast. ‘Zij zagen de streepjescode als vervuiling op  hun verpakking.  Een fabrikant van tandpasta had daarom het idee om de code aan de zijkant af te drukken als de haartjes van de tandenborstel. Het gevolg was dat de caissière de code niet kon lezen’, weet voormalig directeur directeur Peter Gietelink van GS1, de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de streepjescode zich nog te herinneren.

Inmiddels is de streepjescode volkomen normaal in zijn er al miljarden artikelen langs de scanner gegaan.  Nog één voordeel: dankzij de streepjescode werken caissières zes keer sneller dan voor 1974.

Bron: Distrifood

Inhoudsopgave
Translate »